Off-Road ve Trialde Yeni Kurallar

0
4414

Son 1-2 yıldır off-road yarışlarında kuralların yeteri kadar net olmaması sebebiyle itirazlar ve tartışmalar peş peşe dizilmişti. Bu durum hem sporcuları hemde organizatörleri ve yöneticileri yıpratmaya başlamıştı. İşte bu noktadan hareket eden TOSFED, 2016 sezonuna pek çok kural değişikliği ile start verdi. Yeni sezonda kurallar sadeleşti ve netleşti. Farklı maddelerdeki tekrarlar kaldırıldı.

Yeni kurallar her derde deva olur mu derseniz, tabii ki hala eksikleri var. Ama bu haliyle bile 2016 sezonunda tartışmaları çok önemli ölçüde azaltacağı kesin.

Motorsporlarında yarışacaklar için en önemli konulardan birisi kuralları çok iyi bilmektir. Federasyonlar ve organizatörler tüm sporcularının tüm kuralları bildiği noktasından hareket eder ve sistemi bu şekilde işletir. Yani ben bu kuralı bilmiyordum demeniz kaybettiğiniz hakkınız yada alacağınız cezaların uygulanması aşamasında hiç bir şey ifade etmez.

Ben bu yazımda 2016 sezonu Ulusal Off-Road Şampiyonası ve 2016 Ulusal Trial Şampiyonası’nda değişen kuralların başlıcalarını paylaşacağım. Ancak yarışlara katılacak olan sevgili sporcularımız sahada kazandıklarını masada kaybetmemek için 2016 Kurallar Kitabını mutlaka detaylıca okumalılar.

Ulusal Off-Road Şampiyonası

Yarışlar için kayıt formu teslimi son günü “Çarşamba” yerine “Perşembe” olarak değiştirildi. “Bu tarihten sonra yapılacak kayıt başvuruları organizatör tarafından kabul edilemez.” İbaresi eklendi.

Bu sene sınıflara teknik kontrol sonrası karar veriliyor. Aynı sınıfta teknik kontrolü geçmiş start alacak araç sayısı ikiden az ise yarışmacı kendi isteği ile kesin start listesi ilan saatinden önce Komiserler Kuruluna bir üst sınıfa geçmek için başvurabiliyor. Artık sınıfa yarışmacı değil teknik kontrol veriyor.

Daha önce “Zorunlu hallerde, kapalı park içindeki bir aracı sadece görevliler itebilir” şeklinde yer alan ibare “sadece aracın Pilotu ve Co-Pilot tarafından itilebilir.” olarak değiştirildi.

“Kapalı Park’ta Teknik kontrol görevlileri gözetimi altında aracın tamiratı yalnız Pilot ve Co-Pilot tarafından yapılacaktır” maddesine “Kapalı park içerisinde, yarışmacılar kendi aracında bulunan malzemeler dışında, etraftan tedarik edebileceği hiçbir malzeme ile müdahale de bulunamaz, aracına alarak yardımcı malzeme yapamaz” ibaresi eklendi.

Yeni kurallar gereği Yarışmacı start ZK’sına 15 dakikadan fazla geç kalamıyor. Aksi takdirde normal startı verilmiyor ve bir sonraki etaba Süper Off-Road ile başlatılıyor.

Çoklu kalkışlarda sıralama turuna katılmamış veya derecesi alınmamış yarışmacılar için en sondan kapı numaralarına göre sıraya girerler ibaresi eklendi. Ayrıca aksi durum yarıştan ihraç sebebi sayıldı.

Daha önce araçlar hareket halinde iken sürücülerin emniyet kemerlerinin takılı olması zorunluluğu artık kaskların da takılı olmasını gerektiriyor.

Bu sene amaç mümkün olduğunca çok aracı yarışta tutmak ve yarışmacıların daha fazla etap geçebilmesine imkan sağlamak. Bu nedenle Süper Off-Road yaparak katıldıkları bir sonraki özel etap derecesine eklenen 10 dakika ceza süresi 5 dakikaya indirildi. Yarışmacının daha sonraki etaplarda süper off-road kullanımları olması halinde her seferinde yeni girdiği etaba 10 dakika olarak uygulanan ceza süresi kaldırıldı.

Eskiden yarışmacının yarışı tamamlayabilmesi için kendi imkanlarıyla kapalı parka ulaşması gerekiyorken bu sene son etabın stop noktasına ulaştığında yarışı bitirmiş sayılacak. Böylece aracı itmek zahmetine girmeyecek. Yarışın son etabında start alamamış ekip yarışmadan ihraç olacak ve o yarıştan puan alamayacak.

Yarışma sonunda Kapalı Park uygulaması yapılmayacak. Onun yerine stop noktasında teknik kontrol tarafından tüm araçlar gözden geçirilecek.

Geçen yıl yarışın ilk startını almamış yarışmacılar süper off-road hakkından faydalanamıyordu. Artık bu hakka sahipler.

Yeni sezonda Zaman Karnesinin zaman kontrol noktalarında ibraz edilememesi (kaybedilmesi, yırtılması) durumunda yarışmacı sadece o etaptan ihraç ediliyor. Bu durumda isterse bir sonraki etaba Süper Off-Road ile devam edebiliyor.

Etap içinde, araç üzerindeki müdahale (tamirat), Pilot ve Co-Pilot tarafından ve sadece aracın içinde taşınan malzemelerle (yedek parça, alet, katı-sıvı malzeme, donanım) yapılabiliyor. Dışarıdan herhangi bir yardım veya malzeme alınması yasak. Bu sene bu kurala uymayan ekipler  için yarışmadan direk ihraç maddesi eklendi.

Servis alanlarındaki kalabalığın azaltılması ve daha düzenli hale getirilebilmesi için servis personeline yaka kartı takma mecburiyeti getirildi.

Start öncesi kapalı park girişine en fazla 15 dakika geç kalınabiliyor ve geç kalınan her dakika için 10 TL para cezası veriliyordu. Artık 15 dakikadan fazla geç kalan ekip yarışmadan ihraç ediliyor.

Ödül törenine mazereti nedeniyle katılamayan sürücülerin kupaları kürsüde başkalarına verilmeyecek. Bu ödüller yarışmacı tarafından tayin edilen birine poydum dışında teslim edilecek. Aksi halde yarışmacıların ödülleri organizatör kulüp tarafından kayıt formunda belirtilen adrese gönderilecek. Bu maddenin ihlali ve ödül törenine mazeretsiz olarak katılmayan sürücüye TOSFED Gözlemci raporunda belirtilmesi halinde Sportif Direktörlüğün uygun göreceği ceza uygulanacak.

Yarışmacı ve sürücülerin ödül töreni esnasında yarışma dışı beyanat vermeleri yasaklandı.

Ulusal Trial Şampiyonası

Trialde 4 metreden az olamayan kapıların genişliği için 8 metre sınırı düzenlendi.

Bir takımın iki yarışmacısına aynı zamanda durarak start verilecek. Etap boşaltılmadan diğer takımlara start verilemiyor. Takımlar geri geri de start alabilirler. A veya B aracı önce start alabilir, ama yan yana start alamazlar. Her araç kendi imkanları ile start almalıdır.

Araçların bir kapıyı tamamlayabilmeleri için her iki dingilininde kapı direklerini oluşturan hayali çizgiyi geçmiş olması gerekiyor. Kapının içerisinde veya kapıya gelmeden kalan yarışmacı kapıyı tamamlamamış yani geçememiş sayılacak.

Takımın araçları arasındaki mesafe (içinden geçilerek tamamlanmış) 2 kapıdan 1 kapıya indirildi. Artık aralarındaki mesafe 1 kapıdan fazla olamayacak. Aksi halde takım için o etap sona ermiş sayılacak. Ancak  araçlar  arasında (içinden geçilerek tamamlanmış) 1 kapı olduğu takdirde takım araçları birbirine yardım edebiliyor. Araçların yardım amacıyla geri ya da ileri gidebileceği kapı iki dingilleri ile kurallara uygun bir şekilde içinden geçtikleri son kapıdan bir önceki ya da bir sonraki kapı olabiliyor.

Etap finişlerinde takımın sürücüleri tüm ekipmanları yerinde, Pilot ve Co-Pilot emniyet kemerleri takılı olmak kaydıyla, durarak ve iki ellerini ön cama dayayıp gözetmene yarışı bitirdiklerini belirterek etaptan dışarı çıkacaklar. İki ellerini ön cama dayayarak gözetmene yarışı bitirdiklerini belirtmeden stop noktasını geçen araca, etap ideal süresi derecesi verilecek.

Çok tartışma yaratan sabit nokta maddesi de detaylandırıldı. Sabit noktalar kesinlikle hareket etmeyecekler. Sabit nokta olarak araç (iş makinesi, traktör, 4×4 vs.) kullanılacaksa bu araç kesinlikle ikinci bir görev için yerinden oynatılamayacak.

Palet ve stepne, engeli veya kapıyı geçmek amacıyla kullanılamaz ifadesi belirginleştirildi.

Genel klasmanda aynı toplam süreye sahip ekipler, yarışma sonu klasmanındaki dereceyi paylaşacaklar. Bu durumda bir sonraki derece, başka ekibe verilemeyecek.

Benim dikkatimi çeken değişiklikler bunlar. Bu yazının hazırlanması aşamasında desteğini esirgemeyen sevgili Öcal Zilanlı’ya teşekkür ederim.

Ulusal Off-Road Şampiyonası ve Ulusal Trial Şampiyonası Kurallar Kitabına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz…

2016 Ulusal Off-Road Şampiyonası Kurallar Kitabı için TIKLAYINIZ 

2016 Ulusal Trial Şampiyonası Kurallar Kitabı için TIKLAYINIZ

Mehmet EREL

 

Facebook Yorumları

yorum