Drift, 2016 yılında Türkiye Şampiyonası olarak koşulacak. Yıllardır mahalli olarak yapılan Apex Masters Turkish Drift Series artık ulusal formatta Türkiye Drift Şampiyonası olarak koşulacak. Üstelik bu yıl şampiyonada geçen yıllara nazaran daha çok otomobili ve pilotu göreceğiz. Bu konu hakkında Drift Otomobil Sporları Kulübü yönetim kurulu üyesi Özer Mollamehmetoğlu ile röportaj yaptık. Aynı zamanda uzun süredir drift pilotu olan Mollamehmetoğlu’yla değişen takvimden yarışların ulusal olmasının avantajlarına kadar birçok konuyu konuşma fırsatı bulduk.
Röportaj : Ahmet Said ÖZEN
Türk Motorspor: Kaç yıldır mahalli yarış yapıyordunuz ve bu yıl ulusal olan drift şampiyonası ne gibi avantajlar sunacak?
Özer Mollamehmetoğlu: Drift Otomobil Sporları Kulübü tarafından organize edilmekte olan Apex Masters Turkish Drift Series; bildiğiniz üzere Türkiye’nin ilk ve tek drift yarış serisi. Mahalli olarak organize ettiğimiz serimiz, geçirdiğimiz başarılı 4 sezonun ardından TOSFED Otomobil Sporları Federasyonu katkı ve talepleri doğrultusunda 2016 sezonunda artık Apex Masters Türkiye Drift Şampiyonası olarak koşulacak. Bu sayede hem yarışlarımız, hem pilotlarımız, hem de takımlarımız artık en üst lige ulaşmış olacaklar. Son yıllarda zaten göz önünde olan yarış serimizin prestiji artacak ve daha da ön plana çıkararak sponsor bulunması konusunda da fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum.
T.M.: İlk açıklanan takvimde değişiklik oldu. Yeni takvim nasıl olacak?
Ö.M.: Evet, federasyon tarafından ilk açıklanan tarihlerde ufak değişiklikler oldu. Yarış takvimimizin son hali şu şekilde;
16-17 Nisan – İzmir Ülkü Yarış Pisti / İzmir
28-29 Mayıs – Atatürk Olimpiyat Stadı / İstanbul
13-14 Ağustos – Körfez Yarış Pisti / İzmit
21-22 Ekim – Intercitiy Istanbul Park / İstanbul
T.M.: Antrenmanlar başladı mı ve antrenman yapmak isteyen drift pilotları size nasıl ulaşabilir?
Ö.M.: 2016 sezonuna hızlı bir giriş yaparak antrenmanlarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Değerli izleyicilerimizi bu sezon daha heyecanlı bir sezonun beklediğini garanti edebilirim. Drift pilotu olmak isteyenler, öncelikle Drift Akademi tarafından bir eğitime tabi tutulduktan sonra antrenmanlarımıza girmeye hak kazanabiliyorlar. Bize www.driftkulubu.org internet adresindeki iletişim bilgilerimizden ulaşabilirler.
T.M.: Bu yıl kaç yarışmacı tahmini olarak drift şampiyonasına katılacak?
Ö.M.: Şu ana kadar ön kayıt yaptıran 29 pilotumuz bulunmakta. Hedefimiz en geç 3 sezon sonrasında artık tüm yarışlarımızı en iyi 32 şeklinde yapabilmek.
T.M.: Bu yıl sponsorlarınız kimler?
Ö.M.: Bu sezon Apexmasters Turkish Drift Series’in resmi sponsoru “PWR BALATA” . Bu vesile ile de yine kendilerine verdikleri destek için teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca pilot ve takımlarında kendilerine göre sponsorları bulunmakta ve her geçen gün artmakta. Firmalar için çok iyi bir reklam mecrası durumundayız artık.
T.M.: TOSFED, drifte bu yıl daha bir önem veriyor. Sizce bunda driftin seyirci sayısının fazlalığı mı yoksa otomobillerin daha maliyetsiz olması mı daha etkili?
Ö.M.: Tabii ki seyirci. Drift bugün dünyada Formula’dan sonra en çok seyiriciye sahip ikinci otomobil sporları branşı. Türkiyede ise ilk sırada yer alıyor. Motorsporları pahalı bir spor dalı olsa da, drift sizin de belirttiğiniz gibi bunların içinde belki de en az maliyete sahip olanı.
T.M.: Drift otomobili hazırlarken neleri esas alıyorsunuz?
Ö.M.: Öncelikle ülke şartları en önemli konu. Maalesef bizler yurtdışına göre çok dezavantajlıyız ve araçlarımızı çok daha yüksek paralara mal edebiliyoruz. Bu sebeplerle bu işlere daha uygun ve kolay uygulanabilecek araçları tercih ediyoruz. Bunlar nedir dersek, dünyada bu işe en yatkın otomobillerden olan Japon markalarından Nissan S13 ve S14 kasa kodlu otomobillerle, parça sorunu olmayan ve yine uygun olan otomobillerden BMW marka araçlar.
Bir drift otomobilinde olmazsa olmazlar nedir dersek; Manuel vitesli arkadan itişli otomobil, Kilitli ya da kaynak diferansiyel, Coilover amortisör sistemi, Yeterli güce ve torka sahip motor gücü, Yeterli direksiyon açısı için uygun bir açı kiti sayılabilir…
T.M.: Puanlama ve hakemler konusunda bize bilgi verir misiniz?
Ö.M.: Drift tüm motor sporlarından farklı olarak zamana dayalı olmana tek motorsporudur. Peki kaybeden yada kazanan nasıl belirlenir? Drift yarışlarında 3 adet jüri adını verdiğimiz hakem bulunur. Biz mutlaka hakemlerimizden birini yurtdışından getirmekteyiz. Puanlama apex noktalarına yaklaşma, drift açısı, hız ve seyirciyi etkileme-coşturma (duman vs).
Yarışımızın formatından da biraz bahsetmek gerekirse; Yarışın ilk gün pilotlar antrenmana katılarak, otomobillerinin son ayarlarını yaparlar. Günün devamında jüri yerini alır. Puanlamalar, yani sıralama turları başlar. Her pilotun 3 kez piste çıkma hakkı vardır. Pilot her turunda 100 üzerinden puan alır. 3 tur hakkını da tamamlayan pilotun en yüksek tur puanı, onun sıralama puanı olarak yazılır. Tüm pilotların sıralama turları bittiğinde, yarışın sıralama tablosu ortaya çıkar. Bu tabloya göre EN İYİ 16 pilot seçilir ve diğerleri elenir. Artık sıra ikili çıkışlardadır.
Yarışın ikinci günü yine antrenmanlar ile başlar. Ardından heyecan ile beklenen ikili çıkışlara geçilir. İkili çıkışlarda EN İYİ 16 pilot karşılaşma tablosunda eşleşir. Karşılamalar pilotların sıralama numaralarına göre belirlenir. Sıralamadaki 1. Pilot, sıralamadaki 16. Pilot ile karşılaşır. 2. Olan 15. Pilot ile, 3. Olan 14. Pilot ile karşılaşır ve bu böyle devam eder.
İlk elemelerden sonra EN İYİ 8 pilot belirlenir ve diğerleri elenir. EN İYİ 8 ‘den sonra YARI FİNAL ve FİNAL çıkışları yapılarak günün birincisi belirlenir. İkili çıkışlarda pilotlar bir kez önde, bir kez de arkada start alırlar. Sıralamalarda yüksek puan almış olan pilot yarışa önde başlar. Bir sonraki çıkışta ise arkaya geçer.
İkili çıkışlarda amaç öndeki otomobili en yakından , en yüksek açı ile takip ederek baskı kurmaktır. Öndeki otomobil geçmek yasaktır. Öndeki otomobil ise tıpkı sıralama turlarında olduğu gibi en iyi varış çizgisinde, en yüksek açı ve hız ile Drift yapmak zorundadır. Drift, otomobili kontrol etme ve hata yapmama üzerine kurulu bir yarıştır. Pilotların hata yapma lüksü yoktur.
T.M.: Bu yıl yeni katılacak arkadaşların şansını nasıl görüyorsunuz?
Ö.M.: Drift yarışları her zaman sürprizlere açıktır ve herkesin şansı vardır. Burada tabi tecrübeyi pas geçmemek gerekir ve soğukkanlı olmayı başaranın şansı her zaman daha fazladır. İlk yarış startımı hatırlıyorum da, resmen dizlerim titremişti.
T.M.: 2016 sezonunda kaç takım yarışacak ve takımlar hakkında da bilgiler verebilir misiniz?
Ö.M.: Şu anda resmi lisans aldığını bildiğimiz takımlar; Teamart Dream Drift Team, Alias Racing Team, Mtg Motorsports, JDM Works D’team… Önümüzdeki günlerde 2-3 takım daha ekleneceğini düşünüyoruz.
T.M.: Yarışlarda güvenlik en dikkat ettiğiniz husus, bu konuda ne gibi tedbirleriniz oluyor?
Ö.M.: Seyircinin ve pilotun güvenliği sizinde belirttiğiniz gibi ilk önceliğimiz. Pilotlarımızı korumak için araçlarımızda rollbar veya rollcage, homologe koltuk, 4 nokta emniyet kemerleri, yangın söndürücü mutlaka bulunmakta. Ayrıca pilotlarımız yanmaya dayanıklı tulum, meydana gelebilecek darbelere karşı homologe kask kullanmak zorundalar. Seyirciyi koruyabilmek için ise, pistlerimizde beton, çelik veya halat bariyer bulunması gerekiyor.
T.M.: Seyirciler yarışlarınızı nasıl seyredebiliyor?
Ö.M.: Seyircilerimiz yarışlarımızı izlemek için biletleri pist girişindeki bilet satış noktalarından temin edebilirler. Bilet fiyatları bir sinema biletinden bile daha ucuz fiyatlara satılmakta.
T.M.: Okuyucularımız Apex Masters Turkish Drift Series’e sosyal medyadan nasıl ulaşılabilirler?
Ö.M.: Apexmasters’a www.facebook.com/apexmastersdrift Drift akademiye www.facebook.com/driftakademi adreslerinden, her türlü soru ve bilgi için bana da www.facebook.com/ozerdriftfans ve www.instagram.com/ozer.official adreslerinden ulaşabilirler.
T.M.: Çok teşekkürler ve yeni sezonda başarılar…